Iratkozzon fel hírlevelünkre

VMK 2014

 

A 2014-ben megrendezésre került programokról

 

2014-ben 9 vendégoktatónk 8 országban összesen 15 programot szervezett. A rendezvények a korábbi évekhez hasonlóan idén is sokrétűek voltak és a magyar kultúra sokoldalúságát voltak hivatottak bemutatni. Több népzenei kötődésű zene és ének találkozó került megrendezésre, elmaradhatatlan programnak minősült továbbá a közösségi táncház és a magyar tánccal kapcsolatos programok.

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért 2014-ben megrendezésre került programjainak listája

Az Izsevszkben lezajlott Magyar népzenei bemutatón jó hangulatú, közvetlen hangvételű, színvonalas koncerteket adott Kovács Nóra és Kovács Judit népdalénekes, a közönségnek külön élményt jelentett az, hogy bizonyos mértékben aktív szereplői voltak a produkcióknak. Maguk az előadók is úgy nyilatkoztak, hogy nagyon jól érezték magukat Izsevszkben.
Molnár Ilona, pekingi lektorunk beszámolója a Magyar tánccal Pekingbe elnevezésű rendezvénysorozatról is nagy sikerről árulkodik: „Összegezve a projekt megvalósulását, végül is elégedett vagyok, és nagyon eredményesnek tartom. Jó párosítás volt a Kulturális Intézettel (Pekingi Magyar Kulturális Intézet) való együttműködés. Rengeteg segítséget kaptam a Kulturális Intézet igazgatójától, dolgozóitól, a magyar szakos kínai diákoktól és az itt tanuló, ösztöndíjas magyar diákoktól is. […] A közös, spontán zenélésnek, éneknek, táncnak megvan a maga hagyománya Kínában, de ebbe beépülni egy idegen, külföldi kultúrával, különböző okok miatt, mégis nagyon nehéz. Abban viszont biztos vagyok, hogy aki részese volt, az egyhamar nem felejti el, sőt, ha alkalma nyílik rá még egyszer, nem fogja elmulasztani a lehetőséget, hogy részt vegyen benne. Tehát, jó lenne folytatni. Köszönöm a Balassi Intézet támogatását ebben a projektben és egész eddigi munkámban.” A rendezvény tehát, azon felül, hogy több száz fős közönséget számlált, közösségformáló hatásával is büszkélkedhet. Közelebb hozta egymáshoz a magyar szakos kínai diákokat és az ösztöndíjas magyar hallgatókat, ami ugyancsak egyik célja a Vendégoktatói Hálózat munkájának.

Számos program igyekezett megcélozni az egyetemen és kurzusokon kívüli fiatal közönséget – ami reálisnak is bizonyult, hiszen ennek a korosztálynak a megszólítása mindig önmagában rejti a hosszabb távú hatás lehetőségét is. Azok a fiatalok, akik kisebb érdeklődést mutatnak a népi kultúra és a népzene iránt, más forrásokon keresztül megismerkedhettek a magyar kultúrával és művészetekkel. Kevés olyan magyar vonatkozású esemény volt az elmúlt években, amely akkora sajtónyilvánosságot kapott volna, mint a Szófiában és Szkopjéban megrendezett Lajkó Félix koncert. Lajkó Félixre, aki korábban már olyan ismert zenészekkel dolgozott együtt, mint Szabados György, Boris Kovac vagy a francia Noir Désir zenekar, a két városban összesen több mint 500-an voltak kíváncsiak. A fellépőkkel a városi tévé a koncert előtt 20 perces riportot készített, a legnagyobb kulturális lapban egész oldalas interjú jelent meg a művésszel. Az egyik művész moziban hatszor vetítették ebből az alkalomból a Lajkó Félix főszereplésével készült „Delta” című filmet.

Nagy sikere volt idén is a filmes kötődésű rendezvényeknek is. Az ugyancsak Szkopjéban és Szófiában megrendezett ZOOM Hungary rövidfilmszemlét összesen közel 200 érdeklődő tekintette meg. Czinege-Panzova Annamária szkopjei lektorunk így összegezte a filmszemlét: „Az esemény eredményességét és költségeihez képest tartalmasságát, összetettségét tekintve javaslom és szorgalmazni fogom a rendszeres évenkénti megszervezését, illetve figyelmébe ajánlom más Magyar Intézeteknek és vendégoktató társaimnak is. A rövidfilm műfaja véleményem szerint ideális az adott társadalom és az alkotói témák, stílusok keresztmetszet-szerű bemutatására, és mivel ezekhez a művekhez fesztiválokon kívül nehezen lehet hozzáférni, és ott sem ilyen sokszínűen (egy országra vetítve), a ZOOM eseményei hiánypótló fajtáját képviselik a potenciális filmes programoknak.”

Tartuban immár 11. alkalommal került megrendezésre a Magyar Filmnapok, ami a város lakosságának számát figyelembe véve nagyarányú látogatottsággal szerepelt. Sikerként könyvelhető el, hogy olyanok is ellátogattak a rendezvényre, akiknek korábban nem volt semmilyen kapcsolódása a magyar kultúrához, például sok Erasmus-diák vett részt a vetítéseken. Kocsis Ágnes látogatása, és a téma (női rendezők perspektívája) szintén sokak érdeklődését felkeltette.A Balassi Intézet támogatásának köszönhetően a program ingyenes volt, így a kispénzű diákok, akik korábban ezt nem engedhették meg maguknak, részt tudtak venni a filmnapokon.

Újdonságként és sikerként könyvelhető el a VMK keretein belül az idén első alkalommal megrendezésre került Ankarai Magyar Napok elnevezésű kulturális fesztivál. A három helyszínhez köthető programsorozat összesen hét különféle programot foglalt magába. A programsorozat amellett, hogy a VMK célkitűzéseit volt hivatott megvalósítani, ingyenes szóróanyaggal tájékoztatta a magyarországi pályázati és továbbtanulási lehetőségek, a magyar történelem és kultúra iránt érdeklődőket. A kulturális fesztivál hangulata ankarai lektorunk szavaival élve „fergeteges” volt, az eseményről több mint 40 sajtóorgánum adott hírt, köztük a legnagyobb példányszámú Hürriyet és Milliyet is. A rendezvénysorozat programjai a török közönség és az törökországi magyarság számára jelentettek ünnepet, élményt, szórakozást. A TRT tudósítása és felvételei, valamint az egyéb média megjelenések a magyarok iránti török érdeklődést mutatják, és magukban foglalják a további együttműködés lehetőségét.

 

Összegzés

 

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért Program a 2014-es évben is a világ számos országában volt jelen. A Magyarországgal szomszédos országokon túl eljutott egészen Argentínáig és Kínáig, ezzel is példázva, hogy nem csak az európai kontinensen van érdeklődés és kereslet a magyar kultúrával kapcsolatos rendezvényekre. A Buenos Aires-i Mindszentynum partnerintézményünk idén például 4, VMK által támogatott, nagy sikert aratott programmal is gazdagíthatta a magyar kultúra jó hírét. A támogatást elnyert pályázók nagy lelkesedéssel számolnak be a rendezvényekről és a szervezési folyamatokban is teljes erőbedobással és szívvel-lélekkel vesznek részt. A befektetett munka a tapasztalatok alapján rendszerint meghozza a gyümölcsét, túljut az egyetem falain és a hallgatói létszámon. A sokszínű programok megszólítanak magyar és nem magyar, idős és fiatal közönséget egyaránt ezzel is közelebb hozva mind egymáshoz, mind a magyar kultúrához a különböző nemzetiségű és korosztályú érdeklődőket. A résztvevők száma (összesen és országokra/programokra lebontva egyaránt), lektoraink beszámolói, a programokra reflektáló sajtóvisszhang a VMK létjogosultságáról és sikereiről tesz tanúbizonyságot.

 

VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014
VMK 2014

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események