Iratkozzon fel hírlevelünkre

Vendégoktatói konferencia 2014

Hogy indult el 30 éve és hogyan látjuk most a magyar nyelv és kultúra jövőjét a nagyvilágban? Milyen stratégiai megoldásokra lenne szükségünk? Milyen stratégiát választott saját nyelvének és kultúrájának terjesztésében a Távol-Kelet egyik nagy nemzete? Mit tanulhatunk tőlük? – ilyen fő kérdésekkel rendezi meg a most kezdődő éves Vendégoktatói Konferenciáját a Balassi Intézet.

A Balassi Intézet minden év augusztus végén tartja éves Vendégoktatói Konferenciáját, amely fontos alkalom a személyes találkozásra és tapasztalatcserére mindazoknak, akik egyetemi oktatóként érintettek a magyar nyelv és hungarológia közvetítésében. A konferenciára az elmúlt évek tapasztalatai alapján száznál több kollégát várnak az akadémiai szférából.

Vendgoktatoi Konferencia Balassi Intezet 677A Vendégoktatói Hálózat fennállásának harmincadik évfordulóján megrendezésre kerülő konferenciát Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg. A konferencia vendégeként beszédet mond Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója. Zhang Xuemei és Szentmártoni Lívia a szegedi Konfuciusz Intézet kínai és magyar igazgatói arról tartanak előadást, hogyan építi Kína intézetein keresztül a hálózatát. Szó esik a magyar nyelv és kultúra oktatásáról Kínában, a hatékony hálózatépítés gyakorlatáról és a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért 2014 projekt keretein belül eddig megvalósult programok rövid bemutatására is sor kerül. A konferencia résztvevői elsősorban azok a vendégtanárok és magyar nyelvet tanító lektorok, akik a vendégoktatói hálózat tagjaiként külföldi egyetemeken tanítanak magyar történelmet, irodalmat, nyelvészetet. Megvitatják tudományos és gyakorlati eredményeiket, műhelymunkák keretében osztják meg tapasztalataikat szervezési, kultúraterjesztési vagy nyelvtanítási kérdésekben.

A Balassi Intézet harminc éve koordinálja a világ négy kontinensének tizenhét országában a vendégoktatói hálózat harmincöt vendégoktatóját. A külföldi oktatói mobilitásról szóló kormányhatározatnak köszönhetően a Vendégoktatói Irodának lehetősége nyílt a hálózat bővítésére, a Balassi Intézet kapcsolatainak szélesítésére. Így az oktatóhelyek számának növelése a 2014/2015-ös tanévben is folytatódik.

A kormányhatározat megjelenése után három hónappal már három új egyetemen – Minszk, Baku, Padova - hirdetett meg lektori állást a Balassi Intézet. Új lektorokat nagy érdeklődéssel és szeretettel fogadták a hálózatba bekapcsolódó egyetemek, akik visszajelzéseikben is megerősítették az új kapcsolatok előnyeit. Egyeztetések és intézményközi megállapodások előkészítése zajlik a magyar nyelvi és idegen nyelvi hungarológiai oktatás lehetőségeivel kapcsolatban további tizennégy külföldi egyetemmel. Ezen helyek egy részén a tervek szerint már a 2014/2015-ös tanévben megkezdődhet a magyar oktatás. A jövőben előreláthatóan további nyolc országgal is bővül a vendégoktatói hálózat állomáshelyeinek száma.

Vendégoktatói konferencia 2014 - Letölthető program (pdf)

Vendégoktatói Hálózat 30 - Könyv letöltése (pdf)

Bövebben a Vendégoktatói Hálózatról: http://www.balassiintezet.hu/hu/lektori-halozat

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események