Iratkozzon fel hírlevelünkre

Videók

 

 

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016–2017 zárófilm

 

 

A kortárs és klasszikus magyar képzőművészet, zene, tánc, film, irodalom, színház és népművészet kiemelkedő képviselői mutatkoztak be az elmúlt húsz hónapban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban. Az eddigi legnagyobb magyar rendezvénysorozat keretében több mint 500 produkció jutott el Lengyelország csaknem 80 városába, hogy a rendszerváltoztatás óta felnőtt nemzedék is megismerhesse a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok sokszínűségét, a két nép több évszázados barátságát. A rendezvények több mint 1,5 millió látogatót vonzottak Lengyelország-szerte.

 

 

 


 

 

Fotóalbum jelent meg Hudec László sanghaji építészeti örökségéről

 

 

„Egy különleges ember és egy különleges város találkozásának” gyümölcsét örökíti meg az a fotóalbum, amely Sanghaj máig meghatározó építésze, Hudec László helyben fennmaradt épületeit gyűjti egybe Nicky Almasy magyar származású fotóművész képei nyomán. A Hudec by Nicky Almasy című album magyarországi könyvbemutatóját november 28-án rendezte meg a KKM-Balassi Intézet a Dunapark Kávézóban. A könyvbemutatón közreműködött Csejdy Virág a Hudec Kulturális Alapítvány elnök-kurátora; Szentmártoni Lívia oktatási és kulturális szakdiplomata és a Hot Jazz Band is.

 

 


 

Az első rendhagyó szavalóverseny

 

 

 

 

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarul tanuló külföldi diákjai részére hirdetett szavalóversenyt a KKM–Balassi Intézet. A rendhagyó megmérettetés november 13-i döntőjébe tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában.

A szavalóverseny zsűrijében helyet foglalt Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze, Owen Good, műfordító, valamint dr. Maróti Orsolya, a KKM–Balassi Intézet Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

 

 


 

 

Az első Balassi Műfordítói Nagydíj

 

 

  

Adan Kovacsics spanyol műfordító kapta az első Balassi Műfordítói Nagydíjat. A díjat Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter adta át szeptember 28-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében megrendezett ünnepségen.
Az ünnepségen Hamvas Béla, Kertész Imre és Krasznahorkai László műveiből hangzottak el részletek magyar és spanyol nyelven, továbbá Snétberger Ferenc gitárművész játékát hallhatta a közönség.

 

 


 

 

Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben

 

 

 

„Méltatlanul elfeledtük, hogy milyen hatással voltunk az olasz labdarúgásra a magyar játékos- és edzőinvázió révén" – futballtörténeti kerekasztal-beszélgetés zajlott a KKM-Balassi Intézetben Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben címmel, Szombathy Pállal, Dénes Tamással, Bíró Attilával Budapesten, valamint dr. Andreides Gáborral és Puskás Istvánnal, akik Rómából kapcsolódtak be a beszélgetésbe.

 


 

 

Balassi Intézet magyar oktatói a külföldi egyetemeken

 

 

 

 

A Vendégoktatók a magyar kultúráért program azt célozza, hogy a vendégoktatók ne csak a magyar nyelv oktatásában tevékenykedhessenek, hanem egy kiszámítható anyagi keret segítségével a magyar kultúrát is terjeszthessék állomáshelyükön.

Jelenleg 46 vendégoktató 26 országban évente 2000-2200 diákot tanít világszerte. 2020-ra 70, külföldi egyetemen magyar nyelvet oktató tanár munkája járul majd hozzá Magyarország és a magyar kultúra népszerűsítéséhez.

 

 


 

 

 

Balassi Nyári Egyetem 2017

 

 

 

 

Idén megkétszereződött a Balassi Nyári Egyetemen tanuló másod- és harmadgenerációs magyar származású fiatalok létszáma. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézete a magyar mint idegen nyelv oktatásának központja, már 60 éve az ország legnagyobb olyan intézménye, ahol külföldiek magyarul tanulhatnak. A 2017. július 24-től augusztus 18-ig tartó Balassi Nyári Egyetemet több mint félszáz diák kezdte el idén a világ minden tájáról. Érkeztek diákok egyebek között Németországból, Koszovóból, Kanadából, Szlovéniából, Új-Zélandról, Brazíliából, Spanyolországból, Olaszországból, Oroszországból, Kínából, Egyiptomból, az Egyesült Államokból, Törökországból, Mexikóiból, Indonéziából, Vietnamból, Angolából, Ecuadorból, Mianmarból, Kambodzsából és Macedóniából.
A Balassi Nyári Egyetem egyik különlegessége, hogy ösztöndíjat biztosít olyan magyar származású fiataloknak, akik szüleik, nagyszüleik nyelvét szeretnék tökéletesíteni, s magyar identitásukat szeretnék erősíteni. Akad, aki ’56-os forradalmár nagyapja emlékére szeretné jobban megismerni azt az országot, amelyért a nagyapja hatvan évvel ezelőtt az életét kockáztatta, s akad, aki külhoni magyarként a gyökereit szeretné ápolni.

 


 

 


Balassi Nyári Egyetem 2017-es emlékek

 

 

 

Véget ért a Balassi Nyári Egyetem 2017. A 4 hetes intenzív kurzuson több mint 50 diák vett részt a világ minden tájáról.

 

 


 

  

Külföldi magyar intézetek igazgatóinak 2017. évi találkozója

 

 

 

100. évfordulóját ünnepli idén az intézményesült kulturális diplomácia. A külföldi magyar intézetek igazgatóinak 2017. július 6-i budapesti találkozójának keretében a római, a stuttgarti, az isztambuli, a varsói és a sanghaji intézetek vezetői és kultúrdiplomatái számolnak be tevékenységükről, valamint szó esett a magyar filmes sikerek külföldi bemutatási lehetőségeiről is. A rendezvényen a külföldi magyar intézetek vezetőin túl a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciával foglalkozó szakemberei, valamint a hazai kulturális és tudományos élet meghatározó szereplői is részt vettek. A találkozó második napján a külföldi magyar intézetek igazgatói Kecskemétre látogattak, hogy éves munkaértekezletük keretében megismerkedjenek a város kulturális kínálatával. Az igazgatókat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte. A találkozón részt vett Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 


 

Külföldi magyar intézetek programjai 2016–2017

 

 

 

A Balassi Intézet 2016-ban is rendkívül sokszínű és izgalmas programmal várta a magyar kultúra és tudomány iránt érdeklődőket idehaza és szerte a világban. Videónk rövid összefoglalója az elmúlt esztendő eseményeinek.

 


 A Csárdáskirálynő Turné Sikere

 

 

 

 

 

A Csárdáskirálynő - Zenei keresztmetszet Kálmán Imre nagy sikerű operettje bemutatójának 100. évfordulója alkalmából közkedvelt dalait felvonultató produkció nyitóestje 2016. január 7-én a budapesti Balassi Intézetben volt. 2017. május 6. és 9. között Ukrajnában zárult a népszerű Csárdáskirálynő turné, melyet a darab bemutatójának 100. évfordulója alkalmából 2016 januárjában indított el a Külgazdasági és Külügyminisztérium-Balassi Intézet a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével, illetve az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával.

 

Az első, minden várakozást felülmúlóan sikeres körút során a darabot Bécsben, Moszkvában, Varasdon, Brüsszelben és Új-Delhiben mutatták be. A második, szintén komoly érdeklődés övezte turné állomásai a következő városok voltak: Eperjes, London, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka és Zombor, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Pozsony, Újszandec, Róma, Ivano-Frankivszk és Lemberg. Az Operettszínház kiváló szólistáinak és kvintettjének 24 telt házas koncertje 16 ország, 23 városának összesen 12. 000 nézőjét hódította meg.

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
20
Január
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események