Iratkozzon fel hírlevelünkre

Videóesszé-pályázat p2p '56

Videóesszé-pályázat a rendszerváltás jelentéséről és a demokrácia újjászületéséről Kelet- Közép Európában

A nevezés feltételei:

A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján, amelyen keresztül az alkotásokat be lehet küldeni az online nevezési lap kitöltésével és a filmek feltöltésével!

Kategóriák:

- 1 perces (+/- 3mp)
- 3 - 5 perces (max 5 perc)

Díjazás:
összesen 3000 USD és tárgynyeremények
Minden filmet angol felirattal kell beküldeni!

Nevezési információk: 
 http://busho.hu/hu/workshop/p2p 

Partnerek
: Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központ, Gombolyag Alapítvány (BuSho Film Fesztivál)

Bővebb információ:

Vadász Zita | Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gábeli Tamás | Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szervező Gombolyag Alapítvány, nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdet az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. Olyan, a felhívásra készült vagy archív tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket várunk, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyezettet, majd a november 12-i New York-i bemutatót követően világszerte további Magyar Intézetekben is levetítik a legjobbakat.
1989 olyan kivételes szimbólum a világtörténelemben, amely elsősorban arra a képességünkre utal, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunk irányítását. Kelet- Közép Európa társadalmai egymást követve és egymás által inspirálva tettek hitet a demokrácia, a szabadság értékei mellett, és új korszakot avattak Európában és a világban.
Nem lényegtelen számunkra, hogy a magyar társadalom úttörő szerepet játszott a folyamatban: az 1988-tól egyre gyorsuló események és a szaporodó tüntetések során, 1956 után újra megmutatkozott az a lendület, amellyel az ország lakossága egyszer már kivívta a világ elismerését. 1989 sokszorosan velünk él: mai politikai rendszerek kontúrjait rajzolta meg, jelképezte az őszinte és mély vágyat Európa egysége után, és a világ kollektív emlékezetében kiemelt helyet nyert képek, emlékek sorát hagyta ránk. Az eltelt negyedszázad történeti távolságot kölcsönöz ugyan az eseményeknek, de ezzel egy egyidőben 1989-hez sokunknak személyes emlékei is kötődnek.
A P2P//:1989 elnevezés a peer to peer technológiára utal, amely számítógépek közötti közvetlen adatátvitelre utal, de szó szerint az egyenrangúak közötti kommunikációt jelenti. A szokatlan névvel azt emeljük ki, hogy a forradalmak és különösen az 1989-es események, politikai öntudatra ébredő, egymással egyenrangú, szabad emberek cselekedeteiből és egymással való kommunikációjából nőttek, nőnek ki. Ez a fajta szabad kommunikáció megidézhető egy mindenki számára nyitott, "demokratikus" pályázat révén, ahol filmes nyelvét szabadon megválasztva, egyedül az időkorlátra ügyelve, a résztvevők kötetlen párbeszédet folytathatnak egymással és a közönséggel 1989 személyes jelentéséről.
A fentieket szem előtt tartva olyan, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú 1, illetve 3-5 perces videó esszéket várunk. Művészek, diákok és minden érdeklődő, állampolgárságtól, kortól és foglalkozástól függetlenül, pályázhat filmes formába öntött reflexióival, felfedve számunkra, hogy a szovjet típusú diktatúrák megdöntésének mely mozzanatában pillantja meg azt a tartalmat, amelyet megosztana további gondolkodásra és közéleti, politikai identitásaink tudatos gondozására sarkallva bennünket.

Balassi Intezet peertopeer677

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események