Iratkozzon fel hírlevelünkre

Varsó: Wallenberg 100 kiállítás

2012. május 21-én a varsói Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Nagykövetség egész napos komplex rendezvénysorozatot szervezett a svéd zsidómentő, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi program kezdetén a leginkább Jan Sobieski lengyel király nevéhez kötődő híres wilanówi barokk kastély parkjában három hársfa elültetését szerveztük meg: egyet-egyet Wallenbergnek, a lengyel Wallenbergként számon tartott Henryk Sławiknak, valamint a vele szorosan együttműködő id. Antall Józsefnek szentelve.

Az eseményen a megjelenteket Paweł Jaskanis, a Kastélymúzeum igazgatója üdvözölte. Ezután a magyar, a svéd, és az izraeli nagykövet, továbbá Michał Luty, Katowice város alpolgármestere, illetve Jan Ciechanowski, a Veteránok valamint az Elnyomás Áldozatainak Hivatala miniszteri rangban lévő igazgatója mondott beszédet. Végül a varsói Bem József Líceum középiskolásai adtak rövid alkalmi emlékműsort, s virágokat helyeztek el a fáknál. Mindhárom emlékfánál míves tájékoztató táblát helyeztünk el.

A program ezt követően a varsói Zsidó Színházban folytatódott, ahol a kamarateremben délelőtt a Lengyel Zsidó Történeti Múzeum által kidolgozott rend szerint középiskolai műhelyfoglalkozásra került sor mintegy 70 tanuló részvételével. A fiatalok találkozhattak Bathseva Dagan zsidó írónővel, volt auschwitzi fogollyal, valamint Olle Wästberggel, a Svéd Intézet főigazgatójával, a svédországi Raoul Wallenberg Év kormánybiztosával, koordinátorával.

Délután 15-17 óra között a Zsidó Színház nagytermében panel-beszélgetés zajlott „Ember az embertelenségben" címmel. Ezen olyan nemzetközi kiválóságok kaptak szót, mint Konstanty Gebert újságró, a Varsóban működő Európai Külügyi Tanács igazgatója, Haraszti György professzor, nemzetközi jogász, a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Rob Rozett, a jeruzsálemi Yad Vashem Könyvtár igazgatója, Borisz Szokolov szovjetológus, történész, a Moszkvai Egyetem professzora és Paweł Śpiewak professzor, a varsói Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézet igazgatója. A moderátor szerepét Sewach Weiss professzor, a Knesszet volt elnöke, Izrael volt varsói nagykövete vállalta, akit vidéki lengyel emberek mentettek meg a vészkorszak idején. A blokkot a magyar, a svéd, az izraeli és a lengyel parlamentek házelnökeinek ez alkalomra készült videóüzenetei vezették be. Megnyitó beszédet Władysław Bartoszewski, Donald Tusk kormányfő miniszteri rangú főtanácsadója, volt külügyminiszter, egykori auschwitzi fogoly mondott. A közel teltházas eseményen a résztvevők Wallenbergről, a magyarországi zsidómentőkről, az antiszemitizmus elleni küzdelemről, illetve a történelmi emlékezet ébrentartásának fontosságáról cseréltek eszmét.

A panel zárásaként Olle Wästberg és Bába Iván a Magyar Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára mondtak összegző s egyben köszönő beszédet.

Izrael állam varsói nagykövetségének köszönhetően az ünnepi programokba társprogramként bekerülhetett a legfrissebb Yad Vashem Díj átadása is. Az árvákért és elhaltakért mondott Kaddis elhangzása után egy idős lengyel asszony, Leokadia Pauzewicz vehette át a neki és szüleinek szóló elismerést Zvi Rav-Ner izraeli nagykövettől. A megindító ünnepségen jelen volt a családja által megmentett, akkoriban gyermeklány, jelenleg Izraelben élő Shulamit Carmi is. Ez utóbbi lánya, Shimrit Carmi izraeli szopránénekesnő rövid fellépéssel köszöntötte édesanyja megmentőjét.

Az ünnepi rendezvénysorozat e méltó megemlékezések után egy sajátos Élet Menetével folytatódott: az operarészletek átmentek a Zsidó Színház művészeinek dalos, táncos előadásába, amely összeolvadt a budapesti Odessa Klezmer Band „Izsák száraz fája" című, nagy sikert aratott koncertjének bevezetőjével.

Az esemény során levetítettünk egy Wallenbergről szóló életrajzi kisfilmet, valamint a több mint háromszáz jelenlévő megtekinthette a Magyar Külügyminisztérium és a svéd Wallenberg Intézet tablókiállításait.

Az ünnepi programokat – fáradozásaink eredményeként – kiemelkedő médiaérdeklődés kísérte. A Gazeta Wyborcza „História" melléklete a rendezvények napján kétkolumnás anyagot szentelt Wallenberg emlékezetének, az Uważam Rze hetilap pedig három oldalon foglalkozott a svéd embermentővel, valamint lengyel és magyar kortársaival, kiemelten id. Antall Józseffel és Henryk Sławikkal. A közszolgálati lengyel televíziós és rádiós adásokban több mint húsz műsor és interjú hangzott el a varsói Wallenberg-megemlékezésről, de a legnagyobb kereskedelmi adók is jelentős terjedelemben tudósítottak a rendezvényekről.

Kezdeményezésünkre a Lengyel Rádió külön Wallenberg-honlapot indított be, amelyet folyamatosan töltünk fel anyagokkal.

Az egész napos, összetett rendezvénysorozat társszervezőiként megnyertük Svédország, valamint a Izrael varsói nagykövetségét, és partneri szerepet vállaltak a olyan rangos közéleti intézmények, mint a varsói Zsidó Színház, a Lengyel Zsidó Történeti Múzeum, a Varsói Zsidó Történeti Intézet, az izraeli Yad Vashem Intézet, a katowicei Henryk Sławik Társaság, a Veteránok és Elnyomás Áldozatainak Hivatala, valamint több varsói középiskola. Médiatámogatást nyújtott a legnagyobb példányszámú országos politikai napilap, a Gazeta Wyborcza, a Lengyel Rádió, a POLONIA TV és a TVP Historia, a piacvezető Uważam Rze hetilap, továbbá több szponzort is megnyertünk az eseménynek.

 

Henryk Sławik e...
Wilanów – id. A...
Wilanów – Raoul...
Wilanów – Henry...
Középiskolás fi...
Władysław Barto...
Gyülekezik a kö...
Leokadia Pauzew...
„Ember az ember...
Kaddis – ima az...
„Izsák száraz f...
A Zsidó Színház...
A varsói Zsidó ...
A rendezvény me...
A rendezvény me...
1. Emlékfák ült...

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
13
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események