Iratkozzon fel hírlevelünkre

Weöres Sándor 100 Ünnepeljünk együtt!

Weöres Sándor 100 – Ünnepeljünk együtt!

 

A remekműven, az alkotó és műélvező képzelet közvetítésével, az időtlen dereng át az időbeli világba.
Weöres Sándor: A remekmű (A teljesség felé)

Balassi Intezet Muzeumok  Ejszakaja Teljesseg fele 2013 6 677

További pillanatképek a koncertről: Múzeumok Éjszakája | Teljesség felé koncert - Facebook

A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író–költő–műfordító spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánta ráirányítani a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján.

A teljesség felé   Weöres Sándor művének zenei adaptációja | 19.00 óra

19 órai kezdettel Weöres Sándor A teljesség felé című írásának zenei adaptációját adták elő a magyar zenei élet kiemelkedő művészei a Balassi Intézetben.

Weores Sandor Balassi Intezet 20130622Weöres Sándor életében rendkívül fontos szerepet játszott a keleti kultúrák iránti érdeklődés, az ebben való elmélyülés, a spiritualitás. Műfordításai nemcsak művészi szépségük miatt nevezetesek, hanem mert e művek szellemiségét talán minden más műfordításnál hitelesebben sugározzák rendkívüli beleélő készségének és nyelvi hajlékonyságának köszönhetően.

A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író–költő–műfordító eme különleges érzékenységére, spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet a Múzeumok Éjszakája programsorozaton.

A (kortárs) keleti kultúra képi, vizuális világának megidézésével és Weöres A teljesség felé című metafizikai művének zenei adaptációjával válik teljessé az est programja, ahol ily módon a vers, a zene, a ritmus, a kép, a múlt és jelen találkozásában indulunk útra a végtelen és a teljesség felé.

Az est programja két részből épül fel.

Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin festőművész monumentális alkotásaiból. A művész a kortárs kínai festészet egyik kiválósága, a világ számos pontján fellelhetőek képei, Magyarországon azonban most először lesznek láthatók képei.
Mind a témákat – orchideák, tájképek, naplementék stb. -, mind a technikát tekintve képei egyszerre közvetítik a több ezer éves kínai hagyományt és a modernitást. Festményei megjelenítik a keleti filozófia tradicionális értékeit.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakáján este 22.00 óráig látogatható!

Weöres Sándor 32 évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét, amit Hamvas Bélának ajánlott. A nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel, de a lemez kiadása 1988-ig váratott magára, a zeneszerző végül a költő 75. születésnapjára kezébe adhatta feldolgozását. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu a jelenlegi zenei elvárásoknak megfelelően újra hangszerelte a művet, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A Weöres-mű részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatja meg a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakáján.

A Teljesség felé - fellépő művészek:

Gryllus Dániel (ének, citera, furulyák), Victor Máté, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós (ének), Pálhegyi Máté (fuvola), Borbély Mihály (klarinét, szaxofon), Varga Zoltán (kürt), Frankie Látó (hegedű), Halmos Béla (brácsa), Balázs Gergely (brácsa, hegedű, mridangam), Kovács Zoltán (nagybőgő), Lukács Miklós (cimbalom), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Tömösközi László (ütőhangszerek), Seress Zoltán (próza), Gryllus Sámuel (vezényel).

Belépő a Múzeumok Éjszakája programsorozatra 

Budapesten a felnőtt karszalag 1500 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

(A karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és az egyéb résztvevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a Múzeumbuszokat, és 2013. június 22. napján 18.00 órától június 23. napján 2.00 óráig ingyen közlekedhetnek a Közlekedésszervező (közlekedési vállalat) összes nappali és éjszakai menetrendszerinti járatán ‑ Budapest közigazgatási határán belül ‑ ez alól kivételt képeznek a különleges díjszabású járatok (Sikló, Libegő, Kishajó). 

A rendezvény helyszíne: Balassi Intézet - 1016 Budapest, Somlói u. 51.

XiXinmin Balassi Intezet 2013 3

 Xi Xinmin - Tájkép

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
November
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események