Iratkozzon fel hírlevelünkre

Zsolnay Design New Yorkban

zsolnay balassi intezetA New York-i Magyar Kulturális Központ (Balassi Institute New York) és az Iliad Galéria közös szervezésében, 2012. október 17-én „Reviving the Light: New Zsolnay Eosin ceramics" címmel nyílik kortárs Zsolnay design kiállítás New Yorkban.

A Siklósi Kerámia Alkotóház jóvoltából 2011 nyarán hat művész vett részt egy közös workshopon, melynek határozott célja volt egy olyan kiállítási anyag elő- és elkészítése, mely a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi otthona után az Egyesült Államok kulturális központjában, New York-ban is bemutatkozik.

A kiállítás célja kettős, hiszen egyrészt a Zsolnay gyár tradicionális kerámiaművességben betöltött kiemelkedő szerepét kívánja bemutatni az amerikai közönség számára, másrészt az évszázados hagyományokkal rendelkező gyár képességét a megújulásra. Korábban a gyár egyedi, szecessziós darabjai tették a Zsolnay nevet világszerte ismertté, ám a szocializmus éveiben az egyedi, művészeti értékkel bíró darabok előállítását fokozatosan felváltotta a főként tömegtermelésre szánt étkészletek és használati tárgyak előállítása.

Az évtizedek során hatalmas űr keletkezett, hiszen amellett, hogy már nem készültek különleges formatervezésű Zsolnay darabok, a világon egyedülálló eosin máz összetételeit tartalmazó feljegyzések is elvesztek, melyek közül számos árnyalat pótolhatatlan. A workshopon készült új tárgyak, illetve a világhírű Eva Zeisel korábbi Zsolnay-kollekciójához készült terveinek újragondolása ezt az űrt igyekeznek pótolni.

A magyar alkotók között van a Zsolnay gyár fiatal tervezője Erdei Viktor, kinek munkáit a szecessziós természetábrázolás ihlette; Dobány Sándor kerámia- és porcelántervező szakember, korábban a Zsolnay gyár formatervezője, aki ezt a kiállítást Art Deco hatású vázáival gazdagítja; a Magyarország és Svájc között ingázó Füzesi Zsuzsa, aki Whimsical Vessels sorozatát bújtatta eosin köntösbe valamint a frissdiplomás doktorandusz Andrási Edina, aki dekonstrukcióval kísérletező vázáival került be a kiállítók sorába. Végül, de nem utolsó sorban pedig a kiállítás társ-kurátora a New York-i porcelánművész Julia Kunin, aki barokkos flóra- és faunaábrázolásokat idéző, a figurativitás határait feszegető szobraival teszi különlegessé a tárlatot.

A kiállítás 2012 október 17-től november 30-ig lesz látható, a New York-i Iliad Galériában. 212 East 57th Street New York, NY 10022

Akiállításhoz készült angol nyelvű katalógus az alábbi oldalon érhető el: http://www.iliadny.com/exhibitions/Zsolnay_Exhibition2012.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség